Det blir ju inte alltid som man planerat

Vi hade planerat att åka vidare när vädret blev bättre och vi blev därför kvar i fler dagar än vi hade tänkt. Vi låg kvar i marinan i några dagar och la oss ute i den yttre hamnen på svaj i några dagar. Mitt i påskhelgen så var det dags att ge sig av igen. Vi planerade att gå till Figuera da Foz och om vi hade god vind kanske fortsätta till Nazare för att hinna fram till Cascais utanför Lissabon innan nästa oväder kom.

Vi hade fin vind och bestämde oss att gå till Nazare trots att vi då anlände vid 24 tiden och att det då är mörkt, vi har nu varit ute i 18 timmar. Vi hade läst i pilotboken att hamnen i Nazare och Porto var de enda två hamnar längs Portugals västkust som alltid är öppna när det är hård vind och mycket svall. Vi körde försiktigt in mot staden och fick väja för fiskenät som låg tvärs över infarten. Vi la till på den brygga som benämns som gästbrygga bortanför alla stora fiskebåtar. Det var ingen trevlig brygga… mycket måsskit och en otrevlig lukt. Det hade varit trevligare att välja den privata båtklubbens brygga där man även kunde tanka diesel. Då vi hade målet inställt på Cascais så la vi ut i gryningen efter 5 timmars sömn och såg solen gå upp bakom berget, fint.

Vi hade lite dålig vind så vi stöttade även med motorn. Lars tyckte han hörde att motorn började gå tungt och att bithastigheten blev lägre. Han tittade då bakom och såg att vi hade en fiskekojor med flagga på släp ??. Jag sa en hel harang med ord jag inte kan skriva. Lars drog av motorn och bojen åkte runt och sen under båten och släppte därefter från vår köl…..Phu vilken tur.

Då vi rundade Cabo da Roca hörnet in mot Lissabon börjar det blåsa ordentligt. Vi revar och kör i 16 m/s in mot Cascais. Då det blåser så och det är lite trångt in mot marinan beslutar vi oss för att ankra i viken och åka in till marinan nästa dag. Vi är mycket glada att vara framme i Cascais och ser fram emot att göra utflykter både här i denna stad och besöka både Lissabon och den omtalade staden Sintra.

Det här inlägget postades i Portugal. Bokmärk permalänken.

1 svar på Det blir ju inte alltid som man planerat

  1. Håkan Lindström skriver:

    Gick förbi den marinan i mitten av förra veckan. I lördags blev det den krävande promenaden upp till slottet Pena i Sintra. Vi hann också med ett besök till Cabo da Roca, riktigt vackert där.
    Ha det fortsatt härligt !
    /Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.