På väg

Vi hade betalat hamnavgift tom den 31/5 och därefter börjar högsäsongen med minst dubbla priset. Vi har avvaktat med att ta beslut om vi ska stanna någon vecka till för att se hur tillåtet det blir att segla vidare. Enligt hamnkaptenen så ska det vara möjligt att segla till andra regioner som är i samma fas och minst i fas 3 från den 8/6, jippie. Vi tar därför beslutet att segla ut den 31/5 och gå sakta längs Almerias kust och ankra i de skyddade vikar som finns. Vi har sedan tidigare funderat på att ha någon form av dykarutrustning för att det ska vara möjligt att ta sig under båten och skära loss eventuella saker som kan fasta i propellern. I Almerimar finns en kille på båten Lady, Niklas, från västkusten som är dykare och har detta som arbete. Lars tar hjälp av honom för att köpa den utrustning som krävs i den lokala dykshopen. Vi tänkte då ankra utanför marinan för att Lars ska kunna göra ett provdyk och ha nära till hjälp om det skulle behövas. Vi åker ut och ankrar och Lars börjar förbereda sig för dyket men han får inte ihop alla delar och muttrar och det läcker luft ur tuben. Vi ringer då Niklas som kommer ut och ser till att grejerna fungerar. När väl Lars ska göra sitt dyk har det börjat blåsa och det blir för höga vågor som omöjliggör ett dyk. Vi får snabbt plocka ihop och ta upp ankaret och segla iväg. Vi tar kontakt med båten Angelina, som har besättningen, Eva och Mats, de har gått ut några dagar tidigare och ligger skyddade i Cabo da Gata, en segling på ca 7 timmar. De tror dock att det i denna vind kommer bli väldigt guppigt i den första ankringsviken som erbjuds och att det bästa vore att gå till området där de befinner sig. Vi bestämmer oss för detta och kommer fram tillberget och ankrar vid en sandstrand. Här ligger vi bra och den enda båt som ligger där redan är en katamaran från ??.

Vi ligger kvar ett dygn mot stranden och dagen därpå tar vi upp ankaret och går till viken till Angelina. De kommer och hämtar oss i sin jolle för att gå på tur i berget. Vi har en mycket trevlig dag med fina vyer ut mot Medelhavet. När vi kommer tillbaka till båten gör vi klart för att ankra om på andra sidan berget då vinden ska vända. Vi startar motorn och ett larm börjar att tjuta, batterierna får för mycket laddning! Lars testar flera gånger att stänga och starta motorn med samma larm ljuder. Det är bara och vända och gå mot staden Almeria där VolvoPentas kontor ligger. Det var personal från detta kontor som gjorde 50 timmarsservicen och bytte vår generator (på vår nya motor) som gav ifrån sig ett sjungande ljud då vi startade motorn. Vi kunde endast köra 1000 varv och med alla segel ute gjorde vi endast 3 knop. Vi kom fram kl 00.00 (som vanligt, vi kommer oftast fram mitt i natten?) och fann en kaj där det stod vänta på, vi uppfattade denna del som en väntbrygga och knöt fast oss där. Nästa morgon ringde vi till den som förmedlade kontakten med Volvo och han skulle ta kontakt med dem. När vi inte hört något på 3 timmar så ringde vi igen. Han sa då att alla var upptagna och att de skulle höra av sig vid tillfälle. Vi tog då kontakt med VolvoPentas assistans som finns ww på nätet. Vi fick prata med en svensk tjej som lovade att hjälpa till. Efter någon timma ringde killen upp och frågade om det var ok att komma för att kolla och mäta. Det kom två killar som konstaterade att generatorn var trasig. De fick bråttom till kontoret före kl 16 för att beställa en ny generator och få den till imorgon. Nästa morgon kom installatören och monterade en ny generator och allt fungerade nu. Då det blåser stadigt 18m/s så är vi inte sugna att åka vidare. Lars startar och testar och det fungerar flera gånger, men plötsligt så när han trycker på stopp och tar bort tummen från knappen startar motorn av sig själv igen. Detta fenomen hände även i ankringsviken vid Angelina. Efter det har vi samma problem igen, batterierna får där mycket laddning. Ny kontakt tas och de kommer och mäter, nu blir diagnosen att en MDI enheten elektronik som styr en del till och från motorn är felande. De ska nu beställa en sådan och komma tillbaka. MDI enheten hade de i lager så killarna kom tillbaka samma em och installerade denna, men …… batterierna fick för mycket laddning så generatorn var trasig igen ?. SUCK. En ljusning var dock den fina service vi fick både från killarna i Almeria och tjejen från Volvo som ringde och frågade hur det gick. Eftersom vi hade ett väderfönster för att segla vidare på fredag innan nästa blåsväder skulle göra att vi blev fast en vecka i Almeria, så erbjöd de att sätta in en testningsgenerator och att vi kunde få byta till en ny i Cartagena, dit vi är på väg för att besöka staden där. Tack för bra service. Så vi antog erbjudandet och fick samma kväll en ny generator. Killen och Lars startade stoppade och körde motorn en timma för att testa innan vi sa hej då för denna gång. Fredag morgon la vi ut från staden Almeria för att runda Cabo da Gata och gå mot en ankringsviken i Carboneras där även Angelina ligger.

Nästkommande dag, lördag brukar de komma med nya uppdateringar om Corona och alla de restriktioner som är. De meddelar då att vi inte kan åka till andra regioner utan endast resa i den region, Andalusien, man är i, mellan de provinser som regionen består av. Dock har vi varit i den allra östra provinsen som meter Almeria, den gränsar i öster mot nästa region. NEJ det var inte så vi hade tänkt oss. Detta betyder att vi inte kommer vidare och inte till Cartagena som ligger i nästa region MURCIA. Eva och Mats bestämmer sig då för att segla till Sardinien och ”göra Balearerna” vid ett senare tillfälle. Vi, av känd anledning, måste ju gå till Cartagena, och vi vill även segla runt Balearerna i sommar. Vi seglar till nästa hamn för att ankra för natten, Garrucha, det var ingen hit?. Man lastade sand i hamnen som rök runt, så nu är vi täckta av sand…..och hela natten rullade vi så det var svårt att sova. Nu äter vi frukost och har just vinkat av Angelina, som styrt ut mor Sardinien, vi önskar henne god tur ?. Vi har skrivit till hamnen i Cartagena och berättat om vår situation. Vi har nu fått svar att vi är välkomna i hamn och att de kan hjälpa oss med kontakt till VolvoPenta ?. Vi planerar nu att segla mot två ankringsviken på vägen och gå in i Cartagena på torsdagsmorgon. Vi får se senare om denna plan håller ???.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.