Mot Grekland

Vi lämnade marina di Ragusa den 4/6 efter att vi blivit färdiga med båten och att muddringen av marinainfarten blivit klart samt att vi bunkrat mat och dryck. Äntligen på väg ⛵️ så härligt. Första natten ankrade vi i Vecchia Tonnara som ligger runt hörnet på sydöstra Sicilien. Nästa etapp gick till att ankra utanför staden Syracusa. Vi tog jollen in till staden nästa dag, såå fint. Vi handlade bröd och en lunchpiråg i ett stånd på torget, hittade en så kallad Chinaaffär där vi köpte ett nytt lås till att kunna låsa jollen och fler tändare till gasspisen, de har mycket ”braatthasaker”. Vi fortsatte norrut och ankrade utanför staden Taormina, vi hade en spektakulär utsikt med berget och staden ovanför oss. Tyvärr var det svået att skydda sig mot svallet, men efter midnatt blev det lugnare. Nästföljade dag då vi tänkt lämna Sicilien för att gå över till fastlandet skulle det blåsa en del från Messinasundet, 12m/sek i byarna och vi skulle ha viden i sidan. Vi startade tidigt och hade bra vind med grundvind på 12m/s och byar till 14-15, dessutom en del vågor i sidan, inte helt bekvämt men det är ju en segelbåt ⛵️😅. Då vi passerat sundet trodde vi dock att vi fortfarande skulle ha vind, men ack vad vi bedrog oss. På ett par minuter gick vinden från 12m till 10, 8, 5, för att sluta helt 😂 så otroligt. Vi fick starta motorn och vi bestämde då att vi kör till Rocella marina för att tanka och se om det skulle passa med vädret att gå över till Grekland därifrån. I marinan gjorde vi en trevlig bekanskap med en kille från Zanzibar, han hade byggt sin 7 meters segelbåt själv och transporterat den på ett fartyg till Malta och har därefter varit i Grekland, han var nu på väg mot det håll vi kom ifrån. Balearerna och Spaniens fastland där han hade en bror. Det är såå roligt att träffa nya människor som berättar om hur de tänkt sig livet nu i segelbåt på havet.

Vi satte segel tidigt nästa morgon och styrde mot Kefalonia, Grekland. Då det inte var lätt att ta ett Pcr-test i Rocella beslöt vi att vi tar det när vi kommer fram, det får lösa sig på något sätt. Windy, som vår app för vädret heter, hade lovat att ci skulle ha seglingsbar vind nästan hela vägen under de ca 38 timmar det skulle ta att nå Grekland och vi räknar med att göra ca 5 knop, med eller utan segel 😅⛵️. Tyvärr kunde vi segla och stänga motorn endast några timmar, så vi fick både ha segel och motor för att göra den fart vi räknat med. Men till sist nådde vi då äntligen Greklan och Kefalonia. Vi la till i en icke fungerande ”marina” mitt emot staden Argostoli, det var som en båtkyrkogård med övergivna segelbåtar som låg och blev helt förstörda, så tråkigt. Efter en natt åkte vi över till Argostoli för att klarera in och försöka få ett Pcr test. Det var inte så lätt….vi la till utanför kustbevakningens kontor där inklareringen skulle göras, men blev ivägkörda utan att få någon hjälp. Vi fick inte gå iland utan Pcr- test. Hmm, jag ringde till SoS internationell och frågade om telefonnummer till någon VC eller privat vårdgivare som kunde hjälpa oss med ett Pcr-test. De hjälpte oss med detta och jag ringde numret jag fick men blev då hänvisad att ringa ett annat nummer nästkommande dag. Plötsligt får Lars syn på en bil som har reklam om Pcr test, jag busvisslar och viftar och bilen vänder och kommer till kajen där vi ligger. Jag fick då ett visitkort med en mailadress där vi kunde boka och betala för test och att de skulle då komma tillbaka och utföra detta 👏✌️🤗. Efter någon timma kom de och utförde testen för att samma kväll ca 22.30 komma med utskrivna svar Tokbra 🙏. Även att testen var negativa var ju skönt. Det vi också hade en del pyssel med var att betala den nya båtskatt alla båtar över 7 meter måste betala för att vara på Grekiskt vatten. Vi hade anmält båten men för att kunna betala måste man göra det via banken med IBAN nummer, inte med endast kort, varför göra det smidigt 😂. Då vi inte hade någon bankdosa med så fick Fredrik H hjälpa oss med detta Tack 🤗🥰. Nästa dag kunde vi gå till kustbevakningskontoret med alla papper som var i ordning. Nu var vi officiellt i Grekland 🇬🇷. I denna vik med staden Argostoli bor det stor sköldpaddor som kom och visade sig då och då, främst när fiskebåtarna kom in och rensade ut sina nät. Vi kunde nu gå och handla, promenera och gå på restaurang, så trevligt.

Vi seglade vidare mot ön Itaka och därefter Meganisi, den ö som vi besökte för 13 år sedan och tyckte så mycket om. Den har så många fantastiska ankringsvikar med kristallklart vatten och små stränder. Vi ankrade en natt för att därefter leta upp den så kallade midsommarviken där vi varit tidigare (trodde vi). När vi googlade midsommarviken, Meganisi, fick vi exakt position och en förklaring att varje midsommar träffas nordiska båtar i denna vik för att upprätthålla denna tradition med midsommarfirande. Och om några dagar är det ju midsommarafton 🤗. Så vi gick till den utlaggda positionen som visade sig vara i viken bredvid den vi trodde var midsommarviken. Dagen innan midsommarafton kommer det ytterligare en svensk båt, Mia och Tony från Malmö med sin en veckas nya båt, en Malö 38 som de köpt i Marinan på Lefkas. På midsommarafton ansluter Klara och Dennis med sin Monsun 31 som Klara växt upp i med sina föräldrar och var den som visste hur man skulle fira. Grillning på stranden Jippie så trevligt.

Tony, Klara, Lars, Mia, Dennis och jag

Efter några lata och trevliga dygn så åkte vi, Mia och Tony till stadskajen vid lilla Vathi. Där hade vi vatten och ström så tvättning av segel, tampar och kölsvin på börjades för att därefter kunna packas undan inför vår resa hem till Sverige den 5/7. Vi längtar efter våra barnbarn och det ska bli härligt att få träffa dem igen IRL och inte endast på facetime 🥰❤️😍. Resan hem blir lite tidigare än vi tänkt oss, men vi hittade en flygresa direkt från Preveza, där vi tar upp båten, till Arlanda. Så skönt att slippa mellanlandningar med Pcr- prov som krav. BaraVara behöver verkligen komma ur vattnet får att bli rengjord och bottenmålad inför vår höstsegling som vi tänkt ska ta sin början i september.

Nu ligger vi i en ankringsvik utanför Nidri, där vi väntar på att Lady, med Kicki och Niklas som ska komma i morgon, det ska bli så roligt att träffa dem igen 🥰🙏. Vilket fantastidkt härligt och innehållsrikt liv vi får leva ❤️🙏.

Det här inlägget postades i Grekland. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.