Höstsegling 2021

Efter att ha varit i Sverige två månader, fått vår andra vaccination samma dag vi kom till Sundsvall, umgåtts med vänner, träffat familj och kramats med barnbarnen, så var det nu dags att åka till båten igen. Vi fann prisvärda flygbiljetter från Arlanda till Preveza och då även ett direktflyg, mycket praktiskt. När vi nu också hade vaccinationspass så var det inga problem att resa igen, så skönt. Vi landade i Preveza på utsatt tid kl. 22.00 och hade förbeställt en taxi som skulle möta upp med en skylt med våra namn. Detta har vi aldrig gjort tidigare så det kändes lyxigt. Men…..ingen person stod och väntade med våra namn på någon skylt 🤨, vi väntade en kvart och försökte ringa det nummer vi hade men den som svarade la på luren när jag försökte mej på ett samtal 🤪. Ok, då det fanns många taxibilar på flygplatsen så det var inget problem. När vi kommer fram till båten och ska låsa upp så har vi ingen nyckel 😱, inte kul! Ojoj, hur ska vi nu ta oss in??? Det går att lyfta på luckgaraget där låset sitter ca. 2-3 mm, innanför låsanordningen finns en skjutbar ”knapp” som gör att man kan låsa och låsa upp inifrån, låset är en regel i metall. Hmmm Lars försöker med att bryta upp en nyckelring som han för in i springan på 2-3 mm och försöker komma åt att skjuta knappen med denna metallbit men den är för vek, vi behöver något starkare. Då det är beckmörkt så är vi så tacksamma att vi fått låna en liten ficklampa av Philip, Idas man, innan vi åkte 😍👍. Vi går nu på jakt efter mer ”verktyg” för att försöka bryta oss in i båten. Det finns små skjul med containrar där man kan kasta skräp, vi går och letar och tar med oss diverse skrot, går tillbaka till båten och försöker igen. Nej, det går inte. Lars föreslår att vi ska gå och fråga om vi kan få låna en skruvmejsel för att försöka göra springan lite större genom att skruva bort några skruvar. På väg mot Marinavakten möter vi en kille ute på promenad. Han visar sig vara från Canada och har sin båt i närheten där vi kan få låna en skruvmejsel. När vi står nedanför hans båt (som också står på land) så lyser jag runt med ficklampan på backen och finner en bit kraftigare ståltråd, jippie, den tar nu Lars och går tillbaka till BaraVara för att försöka med samma trick igen. Jag väntar på skruvmejseln. När jag kommer till båten så behöver Lars att jag lyser med ficklampan så han kan se att ståltråden är på rätt ställe. Och efter några minuters arbete säger låset, Klick, och det är öppet, Vi Är Inne 👏👏😂✌️🤪🙏🙏🙏. Wow vad glada vi blir. Som tur är så har vi en extra nyckel i båten som vi kan använda.
Efter en natts sömn börjar arbetet med att tvätta båten, skrapa botten ren från rester av beväxning, Lars lagar skador och rost på kölen….putsar och vaxar skrovsidorna och till sist bottenmåla. Jag har även tvättat alla kläder och bunkrat en del på den lilla affären som finns på marinaområdet. Vi fick en hälsning från Mia och Tony att de var på väg till Preveza och undrade om vi hade lust att äta på restaurangen som ligger endast ca 200m från marinan, tillsammans med dem. Självklart vill vi det, efter första dagens arbete var det skönt att sätta sig och äta färdiglagad mat. Vi träffar här på restaurangen också Kurt, en man som arbetat på sjön sedan han var 15 år nu är han 78…..han arbetar fortfarande med att transportsegla båtar främst nu från Medelhavet till Sverige. Han har endast varit hemma i Sverige en vecka och nu är tillbaka för att ta hem ännu en båt. Vi har många trevliga kvällar tillsammans med god mat och fantastiska berättelser då Kurt är en mycket god historieberättare. Kurt har också en bil här i marinan så vi åker tillsammans till Lefkas och Lidel för att bunkra innan avfärd, väldigt lyxigt 🙏. Vi får även låna hans oljesug då marinabutiken som vi hade fått veta är välsorterad, inte hade någon vi ville köpa. Så, oljebyte och byte av oljefilter blir också gjort, toppen.

Fredag den 4/9 är det sjösättning kl 09.00 Lars ställer väckaren på 05.30 för att måla ett sista varv och vara beredd att måla under där stöttorna varit. Allt går fint och vi är i vattnet igen. Planen är nu att ankra i viken utanför staden Preveza då vi har en hel del att göra för att få båten seglingsklar, som att dra i alla tampar igen och sätta på segel, pumpa upp jollen osv. Den första båten vi ska runda i viken är vår kompisbåt Wahho 😍, så roligt, vi rundar dem och tjoar, de rusar direkt från bingen (sängen) och vinkar på däck. Vi blir bjudna på frdagsmiddag hos dem som alltid består av gosaker de kört i sin airfryier mums. Lördag bjuder vi på middag på Bara Vara och Söndag planerar vi ett besök på ”vår” fantastiska restaurang vi haft som kvällshak den senaste veckan. Vi ringer till Kurt för att fråga om den är öppern även på söndagar, och han kilar dit för att fråga. Den är öppen och vi bjuder även med Kurt så klart. Vi får ytterligare en fantastisk kväll med många sjöhistorier och skratt.
Måndag igen och det är dags att dra vidare. Vi får en fantastisk segling mot Lefkas kanal, vi gör över 6 knop i medelvind, super 👍, det märks att vi har en ren botten. Då Wahoo har ankrat vid en strand vi tycker har för mycket sjögräg och för lite sand går vi vidare en bit och ankrar i en skyddad vik då det blåser ganska hårt i två dygn. Vi badar 😱, jag också, och har det allmänt skönt. Lady båten vi sa hejdå till i våras och från samma vik där vi nu ligger, hör av sig och säger att de är på väg från Albanien där de tankat diesel, drygt 4000 liter! Och undrar om vi kan mötas någonstans. Vi bestämmer att vi ska gå lite söderut och mötas i en vik, Wahoo ringer nu och undrar om de kan hänga på, eller om vi endast har lust att prata Svenska. Självklart är de välkomna till oss också, såå trevligt att vi har många och trevliga vänner även här på havet 🙏😍🥰🇬🇷. Vi åker tillsammans och äter på en fantastisk restaurang, vi promemerar i stan, handlar mat och äter tillsammans på kvällarna, så tacksam för detta liv ⛵️

Promenad på fastlandet norr om Kalamos
Restaurangbesök på Norra Kalamos
Morgondopp
Förstärkt Kvällsfika
Lite väl tight ankring utanför Nidri på Lefkas 🤨

Det här inlägget postades i Grekland. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *