Ioniska havet

Då vi nu känner att vi är ”framme” och inte har någon exakt plan på vart vi ska så har vi stannat i Ioniska havet som gränsar mot Italien i väst och Adriatiska havet i norr. Att segla här är som att segla i ett innanhav. Inte långt till nästa ö med många ankringsmöjligheter och trevliga små byar. Så lättsamt och skönt.
Då vi ligger ankrade i en vik på Meganisi och äter middag hos Niklas och Kicki på Lady tillsammans med Wahoo, så ringer vår seglarvän Kent från Ö-vik. Han har just sjösatt sin Bavaria 37 cruiser 😍⛵️, alltså en systerbåt till BaraVara, och ligger nu i samma vik som oss 🇬🇷 tillsammans med sin bror Leif, medelhavet är inte alltför stort 👍🥰. Vi tar jollen över till dem nästa dag och bjuder över dem på middag till BaraVara. Vi vinkar också hej då till Lady som ska segla tillbaka till Sicilien, vi hoppas att återförenas nästa säsong.

Nästa dag seglar vi tillbaka till stadskajen i lilla Vathi på Meganisi för att bland annat tanka vatten (vi känner till en kran med gratis vatten 😊). Kent och Leif hänger på. På kvällen sitter vi i deras sittbrunn och Kent spelar gitarr och vi sjunger tillsammans till klockan blir sent…..Som tur är nästföljande morgon, när de träffar sina båtgrannar, så tackar de för trevlig underhållning 😂. Kent och Leif går vidare mot Nidri på Lefkas för att hämta sina respektive som kommer med flyget från Sverige.
Dagen därpå tar vi tillfället i akt att spola och tvätta båten, vi får då glada hejarop från en svensk båt som kommit in i hamnen. Vi träffar då Fotini (som ursprungligen är från Grekland, och kan grekiska) och Jörgen från västkusten. Vi kommer överens om att gå ut och äta tillsammans den kvällen. Vi har mycket trevligt tillsammans och slår följe de närmaste dagarna. Vi går på promenad och Fotini visar oss de fantastiskt goda fikonen som vi kan plocka och äta direkt från träden. Fikonen var gröna, jag trodde alla mogna fikon var lila till färgen, sån tur att man får lära nytt hela livet. Vi plockar även valnötter, som dock inte var mogna men så roligt att få se hur de ser ut på träden. Vi seglar också tillsammans till Lefkas och handlar på deras Lidel. Vi säger på återseende till Fotini och Jörgen som ska ta upp båten i Preveza för vinterförvaring.

Promenad med fikapaus på Meganisi

Vå återförenas med Tony och Mia och seglar mellan öarna, promenerar, äter på restaurang och tillsammans på våra båtar. Vi har det mycket trevligt och skönt.
Deras plan har varit att gå tillbaka till Portugal och Portima, där de har förvarat sina ägodelar från den båt de sålde där i våras. Nu har de tagit ett nytt beslut att fortsätta segla i Grekland och göra oss sällskap i marinan i Mesolongi, kul! Deras tillhörigheter kommer nu med transport till marinan i Mesolongi 👍.
Vi planerar att segla söderut och mot Zakyntos innan vi går till vinterhamnen. När vi är i den lilla hamnen Frikes på Itaka så ser vi på väderleksrapporten att vädret kommer bli riktigt dåligt framöver, och så långt vi kan se. Vi tar nu ett nytt beslut om att gå till Mesolongi och se hur vädret blir framöver. Vi kommer fram till marinan den 5/10 och ovädret kommer som rapporten förvarnat om. Vi kan dock mellan regnskurarna gå till stadskärnan som ligger en km bort för att handla eller äta på de restauranger som bl.a servaerar Pita gyros 👍🇬🇷 😋. Vi har även en trevlig restaurang i marinan.

I Lefkas träffar vi också Tony och Mia i sin Malö 38 som ligger på svaj ibland stadskajens pontoner. De väntar på några grejer de skickat efter på en butik i staden. Vi kommer överens om att hålla kontakten och ses senare i någon vik söderut.

Då vi bestämmer oss för att segla vidare knyter vi lös. Jag frågar Lars om vi har någon plan vart vi ska, och det har vi inte 🤗. Jag tittat på sjökortet och föreslår en vik på sydkusten av Lefkas som ser trevlig ut och då vinden är fin för att segla i den riktningen. På vår väg mot denna vik får vi ett sms från Wahoo som undrar vart vi ska och påminner oss om att det är ju fredag och de har då Happy hour och fredagsmys med friterad mat ombord på Wahoo. De beskriver vart de är på väg och det visar sig vara samma vik som vi har kurs emot. Än en gång får vi bevis på att havet inte är så stort, men djupt…….(Sebastians sång i Lilla sjöjungfrun 🦀 🎶). Tillsammans med Wahoo seglar också Paula och Walter på katamaranen Safari, den båten är som en lägenhet i storlek och med bekvämligheter som tvättmaskin, kyl, frys, watermaker, golvvärme i salongen osv….Vi fick några trevliga kvällar tillsammans innan vi vinkade hej då till dem innan de ska tillsammans med Henk och Hauki segla tillbaka till marinan i Ragusa på Secilien.

Middag på Safari

I skrivande stund den 15/10 kan vi meddela att vädret inte blivit bättre, det regnar och på natten har vi oftast både blåst regn och åska. Mellan skurarna då solen tittar fram är det 20 grader varmt. Dock ser väderleksrapporten inte mycket bättre ut den närmaste tiden så mer segling innan hemresan 18/11 blir det nog inte 🤗.

Det här inlägget postades i Grekland. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *